Cinemateket c/o Bergman

Ingemar Bergman Sven NykvistSommaren 2017 inleder Sudersandsbiografen ett samarbete med Svenska Filminstitutets (SFI) Cinemateket-verksamhet som har som uppdrag att sprida och visa filmhistorien och det svenska filmarvet. Inom ramen för samarbetet visas två av Ingmar Bergmans mest älskade klassiker, Persona och Det sjunde inseglet. Bergmancenter på Fårö har under sommaren utställningar dedikerade till dessa filmer och genom samarbetet får publiken nu också möjlighet att se filmerna i hög kvalitet på biograf.

Traditionen trogen kommer Sudersandsbion också att visa Ingmar Bergmans Fårödokument från 1969. För många har det blivit en tradition att se filmen i originalformat på Sudersandsbion under sommaren. Sommarrepertoaren kommer att avslutas med filmen som gjorde Den svenska synden till ett internationellt begrepp – Arne Mattssons Hon dansade en sommar.

10 juli 20:00 Persona (c/o Cinemateket)

24 juli 20:00 Det sjunde inseglet (c/o Cinemateket)

7 augusti 20:00 Fårödokument (1969)

9 augusti 20:00 Hon dansade en sommar

Sudersandsbiografen ligger på Fårö där Ingmar Bergman bodde och verkade under flera decennier. Flera av Ingmar Bergmans filmer är inspelade på Fårö och han hade ett stort lokalt engagemang på ön. Under sitt första decennium på Fårö var det på Sudersandsbiografen Ingmar Bergman såg på film och sina egna dagstagningar från gårdagens inspelningar.

På Sudersandsbiografen varvar vi löpande vårt filmprogram med Bergmans största filmer och filmer som på ett eller annat sätt relaterar till Bergmans Fårö. Utöver vårt eget Bergmanprogram visar också Bergmanveckan film hos oss samt genomför ett antal andra programpunkter veckan efter midsommar varje år. Läs mer om Bergmanveckan på Fårö och Sudersandsbiografen på Bergmanveckans hemsida.