BERGMANS FÅRÖ: Fårödokument 1979 (eng. sub.)

Bergmanåret 2018 kommer Sudersandsbiografen att tillsammans med Bergman Center visa filmserien BERGMANS FÅRÖ – Filmer Bergman spelade in på Fårö. Filmerna är nyrestaurerade av Filminstitutets Filmarkiv och visas med engelsk text.

Ingmar Bergmans reportage spänner över ett år på Fårö och börjar en vinterdag när snön yr kring hus och fä. Det är 10 år sedan han gjorde sitt första Fårö-dokument. Då intervjuade han elever i en skolbuss. De flesta barnen ville lämna ön och söka sig till fastlandet. Nu har han åter talat med dessa barn, de flesta blev kvar på Fårö och trivs bra med det. Ön hotas dock från många håll. När en cementfabrik sökte tillstånd för att suga sand utanför ön insåg lantbrukaren Richard Östberg de miljömässiga konsekvenserna, fick huvudvärk och började skriva dikter, något han därefter gjort nästan varje morgon.


Annars är hoten mer byråkratiska: postbyråkrati där lantbrevbäraren inte får bära ut post till alla på ön därför att dessa inte bor tätt nog per kilometer räknat enligt reglementet; trafikbyråkrati där affärstransporter och servicebilar inte längre får förtur framför personbilar, vilket medför dramatiskt ökade kostnader som betalas med skattemedel; byggbyråkrati där sommargäster får byggnadslov på några veckor medan bofasta får vänta många år; fiskebyråkrati där svenska fiskare hindras av regler som inte gäller för fiskare från andra länder i samma vatten; skolbyråkrati där det tagit fem år att utrusta en gymnastiksal.
Bergman skildrar också förändringen genom enskilda personer och familjer.


Filmens slutsats är mer optimistisk än i den förra filmen. Dagens Fårö-barn vill helst stanna på sin ö, de bofasta har kanske inte fått det så mycket bättre på tio år, men heller inte sämre. Till skillnad från andra glesbygder strömmar turisterna till och blir en allt viktigare näring.

Missa inte att se Bergmans båda dokumentärer om Fårö i ett svep! den 15 augusti 2018 visar vi Fårödokument (från 1969) och uppföljaren Fårödokument 1979 i följd. Biljettpris för båda filmerna är 150kr.