BERGMANS FÅRÖ: Skammen (eng. sub.)

Bergmanåret 2018 kommer Sudersandsbiografen att tillsammans med Bergman Center visa filmserien BERGMANS FÅRÖ – Filmer Bergman spelade in på Fårö. Filmerna är nyrestaurerade av Filminstitutets Filmarkiv och visas med engelsk text.

Max von Sydow och Liv Ullmann spelar ett konstnärspar som lever på en ö i havsbandet och förgäves försöker undkomma det annalkande kriget i denna Bergmans enda framtidsskildring. Situationen förenklas inte av deras barnlösa och ofta uppslitande förhållande.

Filmprojektet bar från början titeln ”Kriget” men under arbetet med manuskriptet ändrades den till ”Skammens drömmar”. Den slutgiltiga titeln växte fram när filmen visade sig bli mindre drömlik än den var tänkt från början. Budgeten uppgick till 2,8 miljoner kronor, vilket var mycket för en svensk, svartvit film. Beloppet var emellertid nästan täckt före premiären genom försäljning till United Artists.

Det är knappast en tillfällighet att Skammen tillkom i slutet av 60-talet. Bergman hade länge, både inom filmen och inom teatern, kritiserats för att i en omvälvande tid stå vänd från samhället. Skammen blev sålunda en av Bergmans mest uttalat politiska filmer, dock fortfarande med utgångspunkt i enskilda människoöden.