Nitram

FÖRKÖP: NITRAM

Du har nog hört om helgens premiär Nitram som berättar historien om händelserna som ledde fram till ett av Australiens största trauman i modern tid. Massakern i Port Arthur 1996.

Här följer vi Nitram som sedan barnsben varit på kant med tillvaron. Utan framgång försöker han skaffa vänner och hitta ett sammanhang. Hans föräldrar försöker stötta honom och sätta gränser, men att skapa en kärleksfull relation till ett barn som inte är särskilt intresserad är en tung uppgift. En dag träffar Nitram av en slump en kvinna som lever ensam med sina hundar. Där ges han en chans att komma ut ur sitt skal och för en tid tycks en annan framtid möjlig.

FÖRKÖP: NITRAM

Föräldrarna spelas av Judy Davis och Anthony La Paglia och Essie Davis är kvinnan med hundarna. I SvD skriver Jakob Åsell: Rollprestationerna är genomgående storartade. Men allas blickar dras ofrånkomligt mot titelrolls­innehavaren Caleb Landry Jones, som lyckas vara alldeles tom i blicken och samtidigt helt full av oberäknelig energi i en rolltolkning som rättmätigt prisades vid filmfestivalen i Cannes.

Filmen har hyllats av kritiker runt om i hela världen och kammade vid Australiens motsvarighet till Oscarsgalan (AACTA) hem priser i hela åtta kategorier.

Justin Kurzels regi är återhållsam, känslig och respektfull i sin skildring av upptakten till tragedin. Justin Kurzel fångar dissonanserna inom en blivande mördare och ångesten hos dem som ser varslen men inte kan hindra mardrömmen från att besannas, skriver Jacob Lundström i DN.

Justin Kurzel, Australien 2021, 1.52 h, från 11 år i vuxens sällskap (annars 15 år)

Visas måndag 8 augusti kl 20.00.

Här kan du förköpa din biljett: FÖRKÖP NITRAM

Obs. Använd länken FÖRKÖP ovan! Länken här nedanför (”Köp biljett”) fungerar inte och vi har tyvärr inte möjlighet att få bort den från hemsidan.