Årets stumfilmshändelse på Sudersandsbion

Onsdagen den 26 juni 12:00 visar Bergmanveckan den av filminstitutet nyrenoverade kopian av Berg-Ejvind och hans hustru från 1918 i stumfilmsutförande. Visningen ackompanjeras av Sveriges främsta stumfilmspianist Matti Bye och hans ensemble med nyskriven musik.

När den fredlöse Ejvind och den förmögna änkan Halla blir förälskade, offrar hon sin trygga tillvaro för att bli hans hustru. Tillsammans flyr de upp i bergen och kämpar mot fattigdom och överheten. Victor Sjöström regisserade och skrev manus baserat på den dansk-isländske dramatikern och författaren Jóhann Sigurjónssons pjäs. Filmen är delvis inspelad på Gotland. Nyrestaurerad kopia med delvis nytt material. (bergmanveckan.se)

Filmen har smygpremiär på Sudersandsbion och ska sedan vidare och visas på bland annat San Francisco Silent Film Festival och Il cinema ritrovato i Bologna.

Biljetter till föreställningen bokas här.