Tillbakablick – Sudersandsbion 1991

Under flera år på 80- och 90-talet drev Gunnar Silberg Sudersandsbiografen. När han tog över stod den gamla tekniska anläggningen från biografens invigning 1953 kvar i maskinrummet, bestående av en 35mm-projektor av märket Kinofa och en optisk mono-förstärkare av märket AGA Baltic. Utrustningen var sliten och sjöng på sista versen. Men 1991 rustades den tekniska anläggningen på Sudersandsbiografen upp och firma ELA Cinemeks och deras tekniker Martin Voss-Schrader fick uppdraget att installera den nya tekniken.

ELA Cinemeks hade efter murens fall kommit över ett stort parti av den Tjeckoslovakiska projektortillverkaren Meopta:s projektor MEO5 som tillverkats i stora kvantiteter enligt 5-årsplanerna men som nu blivit stående i lagerutrymmen. I Sverige fick projektorn heta Universal35 (men petar man bort emblemet på den så står det MEO5 under).

En splitter ny Meopta MEO5 blev den nya projektorn på Sudersandsbiografen, och till denna installerades också ELA Cinemeks egenbygda likriktare, mono-förstärkare Cinetone502 och högtalare. Projektorn rymmer ca. 2000 meter film vilket motsvarar ca. 70 minuter. Filmerna på Sudersandsbiografen visades därför med paus för omladdning av projektorn.

2012 visades den sista ordinarie 35mm-föreställningen på Sudersandsbiografen då hela biografbranchen bytte projektionsstandard till digital projektion enligt DCI-standard. Till Fårönatta 2012 invigdes Sudersandsbions nya digitala projektion med premiär av dokumentären Palme om Olof Palmes liv. Men den Tjeckoslovakiska Meopta-projektorn står kvar och används fortfarande. Dels till de visningar av Bergman-film på 35mm som vi har på repertoaren under sommarhalvåret, men även Bergmanveckan använder projektorn flitigt. Idag är den dessutom ombyggd för att kunna hantera stumfilm.

ELA Cinemeks gick i konkurs under 1990-talet. Vi har fått tre fina bilder av fd. ELA Cinemeks tekniker MVS som vi vill dela med oss av, från då upprustningen av biografen genomfördes en vårvecka 1991. Håll till godo.

MVS 9105-37

 

MVS 9105-39

MVS 9105-38

(Foto: MVS)